Nieuwe vestiger op het emmtec Industry & Businesspark: Coolrec Plastics Compounding

Via Wecycle ingezamelde apparaten nog beter gerecycled
Coolrec Plastics Compounding brengt kunststof korrels op specificatie

Coolrec Plastics Compounding 1

Coolrec, dochteronderneming van Van Gansewinkel, heeft haar nieuwe locatie Coolrec Plastics Compounding in Emmen geopend. Met de nieuwe locatie produceert de WEEE-recycler en leverancier van hoogwaardige secundaire grondstoffen op specificatie gebrachte kunststof korrels, die rechtstreeks worden aangeboden aan producenten van consumentengoederen. De korrels komen voort uit het recyclingproces van afgedankte elektrische apparaten, die onder andere via het Wecycle-inzamelsysteem worden aangeboden aan Coolrec. De WEEELABEX-gecertificeerde recycler levert naar verwachting jaarlijks 10.000 ton korrels, waarmee het zelfstandig de circulaire keten van kunststoffen sluit. Coolrec Plastics Compounding is officieel geopend in aanwezigheid van Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle, Bouke Arends, locoburgemeester gemeente Emmen en Arjen Wittekoek, directeur Coolrec.

Voor Coolrec is de locatie in Emmen van groot belang voor het verder circulair maken van de kunststofketen. “Coolrec Plastics Compounding is de perfecte vervolgstap op onze activiteiten bij Coolrec PHB in Waalwijk”, aldus Arjen Wittekoek. “In Waalwijk worden alle kunststof stromen, afkomstig uit afgedankte elektrische en elektronische producten, gerecycled tot hoogwaardige grondstoffen. De harde kunststof stromen PE (Polyethyleen), PP (Polypropyleen), PS (Polystyreen) en ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen) worden hier opgeschoond en opnieuw verwerkt tot zuivere grondstoffen. Vervolgens gaan de grondstoffen naar Emmen, waar we beschikken over de technologie om deze materialen verder op specificatie te brengen, om te zetten in kunststof korrels en uiteindelijk aan te bieden aan producenten van consumentengoederen. Deze hoogwaardige, secundaire kunststoffen hebben dezelfde kwaliteit als primaire grondstoffen, maar zijn aanzienlijk duurzamer.”

Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle, is enthousiast over de kwaliteit van de recycling: ”Wecycle staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. De consument en onze inzamelpartners, de gemeenten en winkels, kunnen erop rekenen dat we ingezamelde apparaten optimaal laten recyclen, zoals bij Coolrec. Deze hoogwaardige kunststofrecycling is een concreet voorbeeld hoe we met elkaar bijdragen aan de circulaire economie.”

Investeren
Coolrec Plastics Compounding is voortgekomen uit de overname van Inverko Compounding, wat voor Nederlands eerste WEEE-recycler een belangrijke stap voorwaarts betekent in de grondstoffenketen. “Met deze investering beschikken we over een deel van de bezittingen van het toenmalige Inverko”, vervolgt Wittekoek. “Denk daarbij aan onder andere diverse verwerkingslijnen, silo’s, een laboratorium en R&D-faciliteiten. Ook zetten we de werkzaamheden met de bestaande groep medewerkers voort. Als vanzelfsprekend worden ook eigen specialisten toegevoegd aan het werkproces en blijven we gericht op de toekomst investeren in de locatie.”

Hoogwaardige recycling
Coolrec staat garant voor de hoogwaardige recycling van WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) en recyclet elektrische apparaten en elektronicaproducten tot een hoge kwaliteit kunststoffen, metalen en andere grondstoffen. De producten waar Coolrec haar grondstoffen uit terugwint zijn o.a. beeldschermen, koelkasten, ICT-materiaal en (kleine) huishoudelijke apparaten. Wittekoek: “Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken, zoals in Emmen, zijn wij in staat specifieke materialen terug te winnen, zodat ze weer als grondstof worden hergebruikt in de vervaardiging van nieuwe producten. Onze circulaire gedachte en doel daarbij is om bijvoorbeeld kunststoffen uit afgedankte koelkasten te leveren voor de productie van nieuwe koelkasten. Het herwinnen van deze hoogwaardige materialen leidt ook direct tot CO2-reductie, waarmee we de duurzaamheidsdoelstellingen van onze opdrachtgevers, waaronder Wecycle, ondersteunen.”

Over Coolrec
Coolrec biedt met negen locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk een integraal en internationaal netwerk voor de verwerking van WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) op het hoogste niveau. Coolrec recyclet elektrische apparaten en elektronicaproducten tot hoogwaardige herwonnen kunststoffen, metalen en andere grondstoffen: van beeldschermen tot koelkasten en van ICT-materiaal tot kleine huishoudelijke apparaten.

Over Van Gansewinkel
Van Gansewinkel is afvaldienstverlener, recycler en leverancier van hoogwaardige secundaire grondstoffen. Van het afval dat wordt ingezameld krijgt twee derde via recycling een tweede leven als grondstof. Met haar activiteiten realiseert Van Gansewinkel een omzet van bijna 1 miljard euro. Van Gansewinkel is marktleider in de Benelux (thuismarkt) en is ook actief in Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije. Centraal staat de visie om uit het afval van vandaag de grondstoffen te winnen voor de producten van morgen; Afval Bestaat Niet. www.vangansewinkel.com

Over Wecycle
Wecycle is de enige non-profitorganisatie in Nederland die de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij hun inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werkt zij samen met 325 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 80 kringloopbedrijven, 165 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten. Wecycle garandeert een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten komen uit oude producten. Zo hoeven minder ’nieuwe’ grondstoffen uit de natuur te worden gehaald. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden.

Bron: persbericht van Gansewinkel en Wecycle